Herkese merhabalar,
Forumda gezerken birkaç arkadaşın ücretsiz sunucu aradığını gördüm. Eğer amacınız kod geliştirmek içinse bu anlatacağım yöntem ile mySQL, PHP, veritabanı ve web programlama geliştirmelerinizi kendi bilgisayarınız üzerinde ücretsiz olarak geliştirebileceksiniz.
Adım adım kendi bilgisayarımız üzerine yerel web servisi oluşturmayı göstereceğim.
Yerel web servisi oluşturmak için kullanacağımız yazılımın adı XAMMP, öncelikle onu indirelim.
https://www.apachefriends.org/tr/download.html
İndirme adımında farklı ihtiyaçlara göre oluşturulmuş 3 farklı paket olduğunu görüyoruz. Bu paketlerin farkı kullanılan SQL sürümü ve PHP sürümü farklı, kullanacağınız ve çalışacağız kütüphanelerin sürümüne göre farklı paketleri tercih edebilirsiniz. Şimdilik hiçbir bilginiz yoksa herhangi birini indirerek yola devam edebilirsiniz.

Örneğin yerel web servisinde eğer wordpress kurup kendi alanımızda wordpress denemek istiyorsak şu servislerin en düşük bu sürümde olması şart.

Şimdi adım adım beraber kurulum gerçekleştirelim.

Kurulumu başlatalım, ve "Next >" düğmesine basalım.

Buradan kurmak istediklerimizi seçebiliriz, ben hepsini bırakmanızdan yanayım yeri geldiğinde gerekli olacak. Ne olduğuna bakarsak :
MySQL : Veritabanı, herhangi bir projede verileri setler halinde derli toplu tutup üzerinde işlemler yapabilmek için geliştirilmiş veri düzenleme araçlarıdır. PHP veya farklı dillerle bu veri kümelerine erişip üzerinde işlemler yaparız. Örneğin kullanıcıların adları, şifreleri, şehirleri veya techolay üzerinden örnek verirsek bu konu bile veritabanında saklanır.
PHP : Web için geliştirilmiş yazılım dilidir. Wordpress gibi sistemler kullanır, sizin görmediğin kısımlardaki işlemleri yapmak için kullanılır. Örneğin konu açmak istediğinizde sizin açtığınız konu ile SQL arasındaki komut dizinleri veya algoritmik işlemleri PHP diliyle yaparız. Arkaplanda kullanıcının görmediği kısım diyebiliriz.
phpMyAdmin : SQL veritabanı için kodlanmış kullanıcı arayüzüdür. SQL komutlarla çalışan bir araç olmasına rağmen bu araç ile arayüz sayesinde kolaylıkla veritabanınızı kontrol edebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Aşağıdakiler ilk etapta muhtemelen sizin işinize yaramayacak ancak kurun geçin bilgisayarınıza ekstra yük bindirmeyecektir.
Perl : Web alanında da kullanılan bir yazılım geliştirme dilidir.
Mercury mail server : localhost üzerinden mail kullanmak için kullanılır.
Webalizer : Yerel web servisi için loglama yazılımıdır. Nerede ne yapıldı ne hatalar alındı hangi kullanıcı ne yaptı onları kaydeder. Yerelde tüm işlemleri biz yaptığımız için pek lazım değil gibi ama hepsini kurun şimdilik :)
Tomcat : java tabanlı web projeleri için gerekli ortam yazılımıdır.
Nereye kurulması gerektiğini buradan seçin.

Kontrol panel dilini seçin ancak sadece ingilizce ve almanca var.

Kurulumun tamamlanmasını bekleyin.

Kurulum tamamlandıktan sonra karşımıza şu şekilde bir kontrol ekranı çıkacak. Web geliştirmeleri için genellikle bize Apache ve MySQL yetecektir.

Hizmetleri başlattıktan sonra tüm birimler düzgün çalışırsa yeşil olarak işaretlenir.

Tarayıcı satırına localhost yazarak yerel web servisine ulaşabiliriz.

PHP ve HTML Dosyalarımız C:\xampp\htdocs klasörü altındadır. Buradaki dosyaları silip index.php ile ekrana merhaba dünya yazdıralım.

Web projelerinizi artık ücretsiz şekilde kendi bilgisayarınızda geliştirebilirsiniz.
Herkese esenlikler dilerim.
